e-Dönüşüm Geçiş Tarihleri Nelerdir? e-Dönüşüm Takvimi 2024

e-Dönüşüm Takvimi

e-dönüşüm ile ilgili kapsama giren mükellefler ve zorunlu geçiş tarihlerini içeren yeni tebliğ yayımlandı. Detaylara birlikte göz atalım.

e-Dönüşüm Kapsamına Giren Uygulamalar Nelerdir?

Bu uygulamaları şöyle sıralayabiliriz:

  • e-Fatura
  • e-Arşiv
  • e-Defter
  • e-İrsaliye
  • e-Serbest Meslek Makbuzu
  • e-Müstahsil Makbuzu

2024 İtibarıyla e-Dönüşüm Uygulamalarında Geçerli Olan Değişiklikler Neler?

Bu değişiklikleri uygulamalar bazında tek tek gözden geçirelim.

e-Fatura ve e-Arşiv

e-Fatura zorunluluğuna tabi mükellefler, aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda.
e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internette ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçmek zorunda.
KDV dahil 6.900 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 6.900 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmek zorunlu.

e-SMM

Tüm serbest meslek erbabı (avukat, mali müşavir, serbest çalışan doktor, mimar, mühendis vb.) 2020 senesinin Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzunu e-serbest meslek makbuzu olarak düzenlemek zorunda.

e-Müstahsil Makbuzu

e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler, çiftçilerden zirai mahsül alırken matbu olarak düzenledikleri müstahsil makbuzunu dijital ortamda e-müstahsil makbuzu olarak da düzenlemek zorunda.

e-İrsaliye

Gübre takip sistemi kapsamındaki mükelleflerin yaptığı sistem dahilindeki mal sevkinde artık e-İrsaliye kullanma mecburiyeti bulunuyor.

Demir çelik ya da madencilik sektörlerinde imalat, ihracat veya ithalat işleri yapan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmektedir.

Diğer Sektörel Düzenlemeler

Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile uğraşan tüm tacir komisyoncular 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu ve e-defter uygulamasına katılmak ve bu uygulamaları kullanmaya başlamak zorunda.
Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin sigorta poliçeleri ve sigorta komisyon gider belgeleri ile banka dekont belgelerini; yetkili döviz şirketlerinin ise de döviz alım-satım belgeleri ile tüm mükelleflerin kullandığı gider belgesini e-belge olarak düzenleme imkanı vardır.
Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin geçmek zorunda olduğu uygulamalarla ilgili düzenleme: Akaryakıt istasyonları da dahil Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun akaryakıt sektöründe çalışmak için lisans verdiği bütün mükellef şirketlerin e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye ve e-defter uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunuyor.

e-Dönüşüm Takvimi

2022’den itibaren geçerli olan takvime bu linkten ulaşabilirsiniz.

Siz de Zirve e-Dönüşüm Paketlerini kullanın, işiniz de, içinizde rahat etsin.

Top