e-İrsaliye Nedir? Başvuru ve Kullanım Rehberi

ZİRVE E-İRSALİYE

Zirve Yazılım olarak E-Dönüşüm uygulamarında her zaman hızlı ve uygun çözümlerle sizlere en iyi hizmeti sunmaktayız. E-İrsaliye uygulaması hakkında bu makaleden bilgi alabilirsiniz. Tüm detaylar için okumaya devam edin.

e-İrsaliye Nedir?

e-İrsaliye; kağıt ortamında düzenlenen sevk irsaliyesi belgesinin elektronik ortamda düzenlenip elektronik ortamda iletilmesidir. Kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

Kimler e-İrsaliye’ye Geçmelidir?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in duyurusuna göre e-İrsaliye zorunluluğu kapsamında, 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükellefler e-İrsaliye’ye geçmek zorundadır.

  1. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK’dan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler.
  2. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler.
  3. 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler.
  4. 4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanunda yer verilen şekerin imalini gerçekleştiren mükellefler.
  5. e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler.
  6. Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar.
  7. e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
  8. 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler.
  9. Başkanlık tarafından yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilerek yazılı bildirim alan ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre tanınan mükellefler e-İrsaliye uygulamasına geçmelidir.

e-İrsaliye’nin Üzerinde Bulundurulması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Bu bilgiler şunlardır:

  • İrsaliyeyi düzenleyen şirketin ; adı-soyadı, adresi, ünvanı, vergi dairesi, hesap numarası
  • Düzenleme tarihi ve belge numarası
  • Alıcının; ad-soyadı, adresi, ünvanı, vergi dairesi, hesap numarası
  • Taşınan malın türü ve miktarı
  • Fiili sevk tarihi, saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı.

İrsaliye üzerinde, irsaliyenin düzenlenme tarihine ek olarak malın fiili sevk tarihinin de gösterilmesi gerekmektedir. e-İrsaliye, malın fiili sevk tarihinden önce düzenlenmelidir.

e-İrsaliye’ye Nasıl Başvurulur?

Başvuru süreciyle ilgili video anlatımımıza aşağıdan göz atabilirsiniz:

Başvurunuzu birkaç yöntemle yapabilirsiniz.

Özel Entegrasyon Yöntemi

Mevcutta e-fatura kullanan kişilerin ayrıca başvurmasına gerek yoktur, GİB’e bildirimi mali mühür yardımı ile Özel Entegratör tarafından yapılır.

Portal Yöntemi

https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresinden giriş yaptıktan sonra, Araçlar menüsü / Kullanıcı bilgileri / “e-irsaliye kullanmak istiyorum” butonu ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Kimlere e-İrsaliye Kesebilirim?

e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerin düzenleyecekleri tüm sevk irsaliyelerinin e-İrsaliye olarak düzenlenmesi, uygulamaya kayıtlı mükelleflerden alınan mallar karşılığında düzenlenecek irsaliyelerin de yine e-İrsaliye olarak alınması zorunludur.

Hangi Durumlarda e-İrsaliye Kesilir?

Detaylar videomuzda!

e-İrsaliye Yanıtları Nelerdir?

Olası yanıtlar şunlardır: Tamamı kabul edilebilir, reddedilebilir, kısmi kabul edilebilir.

  • 7 gün içerisinde yanıt verilmeyen irsaliyeler tamamı kabul edilmiş sayılır.
  • Kısmi kabul: Eğer irsaliyeye kısmi kabul yanıtı verilmişse, bu kabul edilmeyen ürünlerin geri gönderileceği anlamına gelmez. Bu yanıt sadece göndericiyi bilgilendirme amaçlı gönderilir. Kabul edilmeyen ürünlerin göndericiye geri gönderilmesi için yeni irsaliye düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Yanıt verilirken kalem bazında “Kabul edilmeyen miktar”, “Eksik miktar” veya “Fazla miktar” belirtilebilir.
  • Bir irsaliyeye tek bir yanıt verilebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

e-İrsaliye ile ilgili pek çok sorunun cevabını burada bulabilirsiniz.

Ayrıca e-İrsaliye’de az bilinenlerle ilgili video anlatımımızı seyretmenizi öneririz.

e-İrsaliye’nin kağıt çıktısı alınmalı mı?

Kağıt çıktı olarak veya elektronik ortamda görüntülenmesinin sağlanması zorunludur. Çıktı üzerinde ıslak imza veya kaşe zorunlu değildir.

e-İrsaliye için ayrı bir mali mühür temin edilmeli mi?

Hayır. Mevcut kullanılan mali mühür üzerinden işlem yapılacaktır.

Özel entegratör kullanan kişiler e-İrsaliye gönderirken mali mühür kullanacaklar mı?

Hayır, gönderimde mali mührün bilgisayara takılı olmasına gerek olmayacaktır.

e-İrsaliye düzenlendikten ne kadar süre sonra e-Fatura düzenlenmeli?

Fiili sevk tarihinden itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmelidir.

e-İrsaliye’de fiyat bilgisi yer almak zorunda mı?

Hayır, zorunluluk yoktur. Fiyat bilgisi yazılmadan da irsaliye gönderilebilir.

Sevk tarihi, düzenleme tarihi ile aynı tarihte mi olmalıdır?

e-İrsaliye, malın sevki esnasında bulundurulması zorunlu bir belgedir ve malın fiili sevkinden önce düzenlenmesi gerekmektedir. İrsaliyenin üzerinde düzenleme tarihine ek olarak fiili sevk tarihi de bulunmalıdır. Fiili sevk tarihi, irsaliye düzenleme tarihinden önce olamaz.

e-İrsaliye düzenlemenin mümkün olmadığı durumlarda kağıt irsaliye düzenlenebilir mi?

Teknik nedenlerden dolayı düzenlenemeyen e-İrsaliyeleri kağıt olarak düzenlemek mümkündür. Bu durumda irsaliyenin üzerinde “e-İrsaliye Ayrıca Düzenlenecektir” ibaresine yer verilmelidir. Kağıt irsaliyeden sonra düzenlenmesi gereken irsaliye, 2 gün içersinde “MATBUDAN DÖNÜŞTÜRÜLEN e-İRSALİYE” tipinde düzenlenmelidir ve e-İrsaliye belgesinin ilgili alanında matbu olarak düzenlenen sevk irsaliyesinin bilgisine (tarih, belge no) yer verilmelidir.

Fakat bu işlem istisnai bir işlemdir ve belge düzenlenmeden önce Başkanlığa konu ile ilgili bilgi verilmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili 487 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği-Madde 9 incelenebilir.

Geçmiş tarihli e-İrsaliye düzenlenebilir mi?

Fiili sevk tarihi düzenleme tarihinden önceki bir tarih olamayacağı için, geçmiş tarihli irsaliye düzenlemek mümkün değildir.

Şubeler arası gönderilen malzemeler için e-İrsaliye mi düzenlenmelidir?

e-İrsaliye, matbu formdaki sevk irsaliyesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Şubeler/depolara arası sevkiyatta da eğer ki kişi e-İrsaliye mükellefi ise, belge e-İrsaliye olarak düzenlenecektir.

e-Faturası önceden kesilip sevkiyatın sonradan yapılması durumunda nasıl bir yol izlenmelidir?

e-İrsaliye düzenlenirken e-Fatura’nın tarihi ve belge numarasına yer verilmelidir. Ayrıca e-Fatura’da, daha sonra sevk edileceği de belirtilmelidir. Konu ile ilgili 487 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliğinin 5 inci maddesi ve 173 Sıra Nolu VUK Genel Tebliğinin C bölümü incelenebilir.

e-İrsaliye dizaynında görünen karekod/barkod zorunlu mudur?

Evet. Yol denetiminde sorgulanabilmesi için zorunludur.

e-İrsaliye kullanıcısı olmayan birine e-İrsaliye düzenlenebilir mi?

e-İrsaliye kullanıcıları, karşı taraf e-İrsaliye mükellefi olmasa bile düzenledikleri irsaliyleri e-İrsaliye olarak düzenlemeledirler.

Muhtelif müşterilerde süreç nasıl işleyecek?

Matbu formatta düzenlenmeye devam edilecektir.

İhracat faturası düzenlendiğinde irsaliye e-İrsaliye olarak mı düzenlenecek?

e-İrsaliye sadece iki taraf da e-İrsaliye mükellefi ise düzenlenebilir. İhracat faturalarında irsaliye matbu formda düzenlenecek, ancak serbest bölge ise ve alıcı e-İrsaliye mükellefi ise, irsaliye de e-İrsaliye formatında düzenlenecek.

Top