GİB e-Defter Saklama Kontrolü Nasıl Yapılır?



Bildiğiniz gibi e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterliliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur.

Mevzuatımız açısından yeni bir uygulama olan E defter saklama hususunda ilk uygulama 2020 yılına ait ocak-şubat-mart dönemine ait e defterlerin ve bu defterlere ait berat dosyalarının 5.2.2021 tarihine kadar Gelir İdaresinin sunduğu E Defter bildirim programı vasıtası ile GİB sistemlerine yüklenmesi gerekmektedir.

Şu ana kadar birçok firma bu defterleri GİB sistemine gönderdi.

Aşağıdaki ekran görüntüleri ve yazımızda GİB sistemine gönderilen bu E Defterler ve Berat dosyalarının sisteme gidip gitmediğini ve başarılı olarak gönderilip gönderilmediğinin kontrolünü anlatmaya çalıştım.

Burada  önemle üzerinde durmak isterim ki bu siteden sadece sorgulama yapılabilir gönderdiğiniz e defter dosyalarını buradan bilgisayarınıza indirmeniz mümkün değildir.

1-İlk olarak MALİ MÜHÜR ün bilgisayarımıza takılı olması ve sonrasında bağlantıya tıklayarak sitesine başarılı olarak giriş yapmamız gerekmektedir.

2-Siteye giriş yaptığımızda ekranda menüler arasında bulunan  e-DEFTER saklama Listesi sekmesi ile ilerleyiniz.

3-Sol menüde görmüş olduğunuz dönem seçiniz sekmesine sorgulamak istediğiniz dönemi örneğin 202001 şeklinde yazınız ve hemen sağda bulunan tüm paketleri getir komutunu tuşlayınız.

Sorgulamak istediğiniz tüm dönemler için aynı işlemi tekrarlamanız gerekmektedir.

Top