Zirve Blog

İkincil Saklamada Sıkça Sorulan Sorular

İKİNCİL KOPYALARIN SAKLAMASI HAKKINDA SORU-CEVAP


1- Soru: İkincil kopyaların saklanması işlemi ücretli midir?
Cevap: Hayır. Zirve yazılım e-defter uygulaması üzerinden ücretsiz ve otomatik olarak sağlanmaktadır.


2- Soru: Sisteme hangi dosyalar yüklenmesi gerekmektedir?
Cevap: Yevmiye (Y), Yevmiye Beratı (YB), Kebir (K), Kebir Beratı (KB), GİB onaylı YB ve KB dosyaları Zip formatı şeklinde olacaktır. Defter Raporu (DR) dosyası yükleme klasöründe yer almayacaktır.


3- Soru: İlgili dosyalar süresi içerisinde yüklenmezse sonradan yüklenme şansı var mı? Bu durumda cezai yaptırımı var mı?
Cevap: Süresi dışında sisteme gönderme yapılabilir, cezai işlemle alakalı GİB den net bir açıklama yoktur.


4- Soru: “Session Takas” , “Çapraz Doğrulama Kontrolü Hatalıdır” , “Dosya Kilitli Değil” vb hatalarda ne gibi işlem yapılmalıdır?
Cevap: Bu hatalarla alakalı C dizininde yer alan Log dosyalarının GIB’e mail olarak atılması gereklidir. Ya da GIB ile görüşebilirler.


5- Soru: Dosyaları ana bilgisayar üzerinden yüklemek zorunlu mu?
Cevap: E defter uygulamamız üzerinden otomatik yapılmak istenirse ana bilgisayarda mutlaka gelir idaresinin e-Defter Bildirim ( e-DefterApp.exe ) uygulanmasının yüklenmesi gerekmektedir. Bu yükleme yapıldıktan sonra ister ana bilgisayarda istenirse terminal bilgisayarlardan “ Seçilen Dönemi GİB’in Onaylı e-Defter Saklama Hizmetine Kopyala” butonu ile işlem yapılabilir.
Ayrıca bu olay geçmiş dönemler için geçerlidir. Güncel beratları anabilgisayar ve terminal bilgisayardan gönderilirken “otomatik gönder” tiki işaretli ise bu işlemin bitiminde programımız ikincil saklama işlemini de otomatik yapmaktadır. Bu durumda ana bilgisayardan işlem yapılmasına da gerek kalmamaktadır.


6- Soru: Xml dosyaları bozuk olan aylarda ikincil kopyalama işlemi nasıl olmalıdır?
Cevap: GIB’e gönderilmiş olan beratların XML’leri bozuk ise bu işlemle alakalı GİB’e başvuru yapılarak ilgili ayla ilgili yapılacak işlemlerin öğrenilmesi gerekmektedir.


7-Soru: Parçalı E-Defter gönderen firmalar ikincil kopyalama işlemini nasıl yapacaklardır?
Cevap: E-Defter uygulamamız üzerinden her bir parça ayrı ayrı seçilerek kopyalama butonu kullanılması gerekmektedir.


8- Soru: GIB sistemine yüklenen ikincil kopyaları istenildiği zaman GIB’den alabilir miyiz?
Cevap: Gönderilen bu kopyalar istenildiği zaman alınamamaktadır. GIB tarafından bu dosyalar şifrelenmektedir. Bu yüzden firmaların e defter beratlarını ayrıca entegratör firmalarda ya da kendilerinde saklama işlemini yapmaları gerekmektedir.


9-Soru: İkincil kopyalama işlemi sırasında mali mühür yada e-imza takılı olması gerekli midir?
Cevap: Hayır gerekmemektedir.


10- Soru: Saklamaya gönderdiğimiz işlemleri nereden takip edebiliriz?
Cevap: Masaüstünde bulunan e-DefterApp.exe programında “kuyruğa atma logları” bölümünde takip edilir. e-DefterApp.exe uygulaması dışında başka bir yerde görünmemektedir.


11- Soru: Gönderilen dosyalar “Validasyon işlemi başladı” şeklinde uzun süredir bekliyor ne yapmamız gereklidir?
Cevap: Kullanılan servis yoğunluğuna göre yükleme süresi değişmektedir. Bu durumda bizim yapabileceğimiz bir işlem yoktur.


12- Soru: E-Defter dosyalarımızı Zirve Yazılım entegratörlüğünde zirveportal a yükledik bu işlem yeterli mi?
Cevap: Bu işlem bir yedekleme işlemi olarak düşünülebilir. İkincil kopyaların saklanması ile bağlantılı bir işlem değildir.


13- Soru: İkincil kopyaların saklanması işlemi geçmiş yıllar içinde geçerli midir?
Cevap: Hayır. 2020/01 sonrası dönemlere ait gönderilen defter beratları ikincil kopyalama işlemine tabidir.

E-Defter İkincil Saklama ile ilgili detaylı anlatımına https://zirveyazilim.net/blog/e-defter-ikincil-kopyalarin-saklanmasi/ buradan ulaşabilirsiniz.

30884cookie-checkİkincil Saklamada Sıkça Sorulan Sorular

Selçuk SEYYAR

7 yorum

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin