MuhSGK İptal ve Ek İşlemleri Nasıl Yapılır?




Merhabalar;

Bu yazımızda MUHSGK Beyannamesinde İptal-Ek İşlemleri nasıl yapılır? sorusuna bir kaç örnekle birlikte cevap bulmaya çalışacağız.

Örnek-1  Muhtasar beyannamesini gönderip onayladık fakat daha sonra  kira veya Smm Makbuzu kısmının eksik olduğunu fark ettik ve onu da bildirmemiz gerekiyor, bunun için nasıl bir yol izlenebilir?

Öncelikle Matrah Vergi Bildirimi ve Tevkifata Tabi Ödemelere Ait Bildirimler kısmına 022’yi (S.M. Makbuzu) eklememiz gerekmektedir.




  • Tablolarda değişikliklerimizi yaptıktan sonra SGK Bildirimleri (1) kısmına geçiş yapıp (2) numaralı kutucuğu işaretleyip Kaydet (3) diyerek beyannamemizi gönderebiliriz.
  • Önemli Not: Matrah ve Vergi Bildirimleri kısmında yer alan 011 , 012 , 302 kodlarını silmenize gerek yok. Önceki onayladığımız beyannamede tahakkuk fişi kesildiğinden dolayı GİB aradaki farkı yani sadece 022 tahakkuk edecektir.

Birinci örneği tamamladık, şimdi farklı bir örnekle devam edelim.

Örnek-2  Muhtasar beyannamesini gönderip onayladık. 0000 kanun numarasından faydalanan personeller onaylandı fakat 5510 kanun numarasından faydalanan personeller ise borçtan veya SGK’ da adres güncellemesinden dolayı hataya düştü bu durumda nasıl bir işlem yapmalıyız ?

  • Öncelikle bu durumla karşılaşıldığı zaman iki farklı yol izlenebilir. Birinci yöntem ile başlayalım.

Birinci Yöntem; SGK Bildirimleri alanına geçiş yapıp Personelleri Düzenle butonuna tıklayarak ilgili alana geçiş yapılmalıdır.


Tabloda bulunan Düzeltmesi yapılacak olan personelleri önce kutucuğu (1) işaretleyip seçimini yapmamız gerekiyor. Daha sonra Belgenin Mahiyeti (2) alanını ASIL olarak seçip ekranın sağ alt kısmında bulunan Aktar (3) butonu ile seçili personelleri beyannamemize aktarabiliriz.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra beyannameyi tekrar kaydedip gönderebiliriz.

İşlemimiz tamamlandı.



İkinci Yöntem; SGK Bildirimleri kısmında bulunan Excele Gönder butonu ile Sigorta Çalışan Bilgilerini Excel dosyasına almamız gerekiyor.

  • Açılan ekrandan daha önce onaylanan personelleri seçip (1),(2) sol alt kısımda bulunan Seçilenleri Sil (3) butonu ile seçili personelleri silip tabloda sadece hataya düşen personellerin kalmasını sağlıyoruz.



  • Excel doğru bir şekilde hazırlandıktan sonra programda SGK Bildirimleri alanından Sol kısımda bulunan kutucuk (1) işaretlenip daha sonra Excelden Al (2) seçeneği ile bilgileri içeriye aktarabiliriz.

Daha sonra beyannameyi Kaydet diyerek tekrar gönderim işlemini yapabiliriz.


İkinci örneği tamamladık, şimdi farklı bir örnekle devam edelim.

Örnek-3  Muhtasar beyannamesini onayladıktan sonra aşağıdaki durumların
oluşması sonucu nasıl bir işlem yapılmalıdır?

  • Personellerin Rapor girişlerinin unutulmuş olması
  • Kısa Çalışmadan faydalanan fakat prim günü hatalı bildirilmiş olması
  • Personel ücretlerinin hatalı bildirilmiş olması
  • Kanun numaralarının hatalı bildirilmiş olması

Bu örneğimiz için de iki farklı yöntem kullanılabilir. Birinci yöntem ile başlayalım.

Birinci Yöntem; Öncelikle Muhtasar beyannamesinde hiç değişiklik yapmadan SGK Bildirimleri (1) alanına geçiş yapıp Excele Gönder(2) dedikten sonra excelde Belgenin Mahiyeti kısmını “I” yaparak düzenlemelerimizi tamamlıyoruz. Daha sonra düzeltme yapacağımız personeller excelde kalacak şekilde geri kalan satırları silerek excel sayfasını kaydediyoruz.

Daha sonra bu ekranda bulunan Personelleri Düzenle butonu ile alana giriş yapmamız gerekmektedir.



NOT: Diğer işlemlere geçmeden önce personellerin bordrolarının tekrar ve doğru olarak hazırlanması gerekmektedir.


Personelleri Düzenle ekranına giriş yaptıktan sonra düzenleme vermeyeceğimiz personelleri seçip (1), (2) daha sonra Seçilenleri Sil(3) butonu ile bu personellerin kayıtlarını bu ekrandan kaldırıyoruz. Son olarak kalan personellerin Belgenin Mahiyeti alanını EK olarak düzeltip sayfanın sağ alt kısmında bulunan Aktar(4) butonu ile tablodaki personelleri beyannameye aktararak işlemi tamamlıyoruz.



SGK Bildirimleri kısmından daha önce excele aldığımız ve İptallerini hazırladığımız personellerin kayıtlarını Excelden Al butonu ile ilgili Excel seçilerek kayıtları programa aktarıp hazırladığımız Ek-İptal beyannamesini tekrar kaydedip gönderebiliriz.

Birinci yöntem ile gönderim işlemi bu şekilde tamamlandı. Şimdi İkinci yönteme bakalım.

İkinci Yöntem; Öncelikle SGK Bildirimleri kısmında bulunan Excele Al butonu ile personel listesini excele almamız gerekmektedir. Daha sonra Excel üzerinden Belgenin Mahiyeti alanlarını personellerin durumlarına göre “I” ve “E” olarak düzenleyip düzeltmesi verilmeyecek personelleri de excelden silerek kaydediyoruz.



Son olarak SGK Bildirimleri kısmından daha önce excele aldığımız ve hazırladığımız personellerin kayıtlarını Excelden Al butonu ile ilgili Excel seçilerek kayıtları programa aktarıyoruz.


Daha sonra hazırladığımız Ek-İptal beyannamesini tekrar kaydedip gönderebiliriz.

İkinci yöntemi de bu şekilde tamamlamış olduk. Herkese iyi çalışmalar 🙂

Top