Sıfırdan İşletme Kurmak İsteyenlere Öneriler



Kendi işini kurmak, pek çok insanın hayatının bir noktasında düşündüğü bir kariyer planı. Ancak birçok insan, kusursuz bir iş planı hazırlamaları gerektiğini düşündüğünden, bu fikirlerini sürekli erteler hale gelebiliyor. Eğer siz de bu gruptaysanız, öncelikle sıfırdan işletme kurmak için her şeyin mükemmel olmasını beklemeye ihtiyacınız olmadığını hatırlatmak isteriz. Belli başlı noktaları halledip işe giriştiğinizde, devamı da zamanla gelecektir. Eğer sıfırdan işletme kurmak istiyorsanız, ancak nasıl yapacağınız konusunda biraz öngörüye ihtiyacınız varsa, bu yazımızda topladığımız maddeler size yardımcı olabilir. 

Pazar Araştırması 

Bir işletme kurmaya başlamadan önce, yapmanız gereken ilk iş pazar araştırması. Pazar araştırması, bir pazara girmeden önce hedef pazardaki talebi ölçmek için potansiyel müşterilerin profili hakkında araştırma yapmak, ne tür ürün ve hizmetlere ihtiyaç duydukları hakkında fikir sahibi olmak ve pazarda sizinle benzer işleri yapan rakipleri araştırmak gibi faaliyetleri içerir. Mesela, vejetaryen yemekler sunan bir restoran kuracaksanız, sakinlerinin genelde et tükettiği bir semt seçmek mantıklı olmayabilir. Pazar araştırması, size işletmenizin ne şekilde daha başarılı olacağını daha kolay görebilmeniz için size bir şema sunar. 

İşletme Kurmak için Sermaye 

Şirketten gelir elde etmeye başlamadan önce; kira, vergi, ofis masrafları, ürün tedarik, çalışan maaşları gibi pek çok harcama için belli bir miktarda sermayeye sahip olmak gerektiği aşikâr. Pek çok insan sermaye sahibi olmadığı için işletme kurma olasılıklarının olmadığı yanılgısına kapılsa da aslında sermayenizi oluşturmak için farklı pek çok yol mevcut. Mesela, iş fikrinizi güzel bir sunum ile dile getirdiğinizde, girişiminiz için pek çok melek yatırımcıdan yatırım alma imkanına sahipsiniz. KOSGEB, İŞKUR, TUBİTAK gibi kurumlara da yatırım almak için iş fikriniz ile başvurabiliriz. Ek olarak, bankalardan kredi çekme imkanını da kullanabilirsiniz. Bankaların bazı dönemlerde belirli iş sektörleri için sunduğu düşük faizli kredilerden yararlanabilirsiniz. 

İşletme Planınızı Oluşturun 

Kendinize bazı sorular sorarak, işletme planınız ile ilgili detayları yolun başındayken belirleyin. Paylaştığımız tablosu doldurmak, planınızı daha net görmeniz açısından size yardımcı olabilir. Öncelikle, size yardımı dokunabilecek kuruluşları belirleyerek temel ortaklıklarınızı değerlendirin. Daha sonra, işletmenizin hangi faaliyetleri yapacağı konusunu netleştirin. İşletmenizin kullanacağı maddi ve beşerî kaynakların bir listesini çıkarın. Değer önerilerinizi belirleyerek, işletmenizin benzer şirketlerden daha iyi olmasını sağlayacak, onu farklı yapacak değerleri bulun. Bunları net olarak bildiğinizde, pazarlamanız daha kolay olacaktır. Daha sonra, müşterileriniz ile nasıl iletişime geçeceğinizi ve bunu hangi kanallar ile yapacağınızı belirleyin. Müşteri segmentinizi bilmeniz de onlara ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Son olarak, işletmenizin ne kadar geliri ve ne kadar gideri olacağını öngörebilmek adına, olası maliyetleri ve kazancınızı yazın. 

Şimdi Başlayın 

Pazar araştırmanızı yaptınız, sermaye için fırsatlar buldunuz ve işletme planınızı oluşturdunuz. Bunlar sonucunda işletmenizin başarılı olacağı ortaya çıktı ise, işe başlayın. Her şeyin mükemmel olmasını beklemektense küçükten başlayın ve kazandıkça büyüyün. İşletmeniz için ihtiyacınız olacak Zirve ürünlerine buraya tıklayarak göz atın. Bol şans!  

Top